Image
Top
Menu
13 maart 2014

Eind 2014: de gloednieuwe tenniscompetitie die Azië moet veroveren

‘Andy Murray drafted by Bangkok’, ‘Serena Williams and Andre Agassi will play for Singapore’ en ‘Jo-Wilfried Tsonga and Victoria Azarenka on Murray’s team’. Het was een vreemde gewaarwording voor de tennisliefhebber de afgelopen dagen. Nadat op 2 maart de draft voor de International Premier Tennis League plaatsvond, bevindt het opmerkelijke initiatief zich nu in de schijnwerpers van het mondiale tennispubliek.

International Premier Tennis League – IPTL
Bedacht door dubbelspecialist Mahesh Buphathi en gesterkt door onder andere (oud-) spelers Boris Becker en Andy Murray, kan gesteld worden dat het project uit de tenniswereld zelf afkomstig is. Het speelveld is indrukwekkend met namen als Nadal, Djokovic, S. Williams, Azarenka, Hewitt, Rafter, Moya, Hingis en Sampras. En ja, dat lees je goed. Oudgedienden als Sampras zullen het racket weer oppakken.

Hockey Meets AFAS Tennis Classics 
De oplettende lezer herkent twee bestaande concepten. Ten eerste is de gelijkenis met de Hockey India League groot. Spelers draften voor een bepaalde periode om in een kapitaal krachtige competitie uit te komen. Nog niet zo lang geleden lazen we over de ‘transfers’ van de Nooijer, Stockman, Hertzberger en Balkestein. Ten tweede wordt de populariteit van levenden legendes als Rafter en Ivanisevic ingezet om het grote publiek aan te spreken. In Nederland kennen we dit voornamelijk van het jaarlijks terugkerende (netwerk)evenement AFAS Tennis Classics.

Poort naar Azië 
Deze nieuwe competitie (startend november-december dit jaar) lijkt de laatste stap voor tennis naar grote populariteit in Azië. Natuurlijk is tennis er niet onbemind, maar de groei van de sport is (nog) niet gelijk aan die in Europa en Amerika. Met speelsteden Dubai, Singapore, Bangkok, Mumbai en Kuala Lumpur wordt deze ‘markt’ goed bediend.

Gemaakt voor TV Waar een vijfsetter de tv kijker gemakkelijk uren aan het beeld gekluisterd houdt, is het soms een lastig obstakel voor tv-zenders. International Premier Tennis League speelt dan ook volgens een andere opzet. Elke ontmoeting tussen twee teams bestaat uit vijf wedstrijden die maar één set duren en tot de 5 games worden gespeeld. Te weten: herenenkelspel, damesenkelspel, herendubbelspel, mixdubbelspel en een ontmoeting tussen tennissterren uit het verleden. Opmerkelijk is dat de winnaar bepaald wordt door het totaal aantal games gedurende de vijf wedstrijden.

De teams bestaan uit diverse categorieën met een maximaal budget van 10 miljoen dollar. Categorieën zijn o.a. Icon Players (Nadal, Williams), Past Champions (Rafter, Moya) en Dubbelspecialisten (Nestor en Buphathi zelf). Elk team bestaat uit minimaal zes en maximaal 10 spelers.

Speelschema (kritische noot) 
Toch zijn er niet louter positieve klanken te horen. De overvolle kalender wordt vaak als kritische noot benoemd. December is meestal de maand waarin de spelers het rustig aan doen en tijd nemen om te herstellen en te trainen voor het nieuwe seizoen. Opmerkelijk hierin is dat Nadal, nu gedraft voor team Mumbai, herhaaldelijk heeft aangegeven dat hij vindt dat er iets moet veranderen in de tenniskalender.

Daarnaast zijn er twee grote aanwezigen in de draft, Federer en Sharapova. Of zij nog zullen worden toegevoegd zal in de komende maanden duidelijk worden. Federer twijfelt openlijk of het toernooi daadwerkelijk van start gaat, laat staan succesvol zal zijn.

Het zal de moeite waard zijn om de ontwikkelingen binnen deze league in de gaten te houden. Voor alsnog staat de start van het toernooi gepland voor eind november 2014. De hele opzet heeft het in zich om een waardevolle toevoeging te zijn op het huidige tennisseizoen.

Geplaatst op SPORTNEXT:
http://www.sportnext.nl/berichten/eind_2014_de_gloednieuwe_tenniscompetitie_die_azie_defintief_moet_veroveren